Streekmuseum Lingewaard presenteert….


In de afgelopen twee jaar zijn er twee boekjes verschenen in de serie Adellijke huizen in Lingewaard. Door corona was het niet mogelijk de boekjes op de gebruikelijke manier te presenteren. Daarom heeft Streekmuseum Lingewaard hiervoor de afgelopen week een speciale presentatie gehouden.  

‘De Vijf van Gendt’ geschreven door Geert Visser vertelt het verhaal van het adellijke huis en de vier kastelen die ooit in Gendt stonden.

‘De Waede of De Poll in het ambt Huissen’ geschreven door Emile Smit, Jan Zweers en Cor Neijenhuis verhaalt over een het omgrachte Middeleeuws huis De Waede dat een losse woontoren had en na de sloop rond 1610 werd vervangen door De Poll.

De presentatie vond plaats bij de Historische Kring Gente in het voormalig gemeentehuis van Gendt. Pierre Cuypers, voorzitter van het Streekmuseum sprak een gezelschap van zo’n 35 mensen toe. Eerste exemplaren van ‘De Waede of De Poll’ werden uitgereikt aan Miriam Schouten, een nazaat van de laatste familie die het terrein van De Poll bewoonde en die de haardplaat van De Poll aan de Historische Kring Huessen schonk. En aan Theo Hubers, die zich in het algemeen inzet voor het behoud en het restaureren van historisch erfgoed. Het eerste exemplaar van De vijf van Gendt werd uitgereikt aan de voorzitter van de Historische Kring Gente, Willem Rasing, die zich met hart en ziel inzet voor de historie van Gendt.

Via deze link ziet u een film van de presentatie: https://youtu.be/PU8DhXJXTTE