Streekmuseum Lingewaard


“Een streekmuseum? Hebben we dat?”

Jazeker wel. Maar het Streekmuseum is niet een gewoon museum. Je kunt er niet naar binnen en door zalen struinen om historische bezienswaardigheden uit de streek te bekijken. Maar wie weet? Misschien komt dat nog een keer!

 

Stichting

De stichting is opgericht in 1993 en had toen de naam Stichting Streekmuseum Over-Betuwe. De bedoeling was een museum op te richten waarin de streek Over-Betuwe belicht zou worden. De doelstelling is intussen bijgesteld en de naam is aangepast toen bij de herindeling de buren hun gemeente Overbetuwe noemden.

 

Aandacht voor erfgoed

De gemeente Lingewaard en omgeving is rijk aan cultuur- en natuurhistorisch erfgoed. Denk maar aan kastelen, kerken, herbergen, boerderijen, forten, dijken, kazematten, monumentale bomen, stuwen, wielen en waaien. Het is de moeite waard om hier aandacht aan te geven en het goed te beschermen; gelukkig zijn er veel instanties die daaraan werken.

 

Publicaties.

Streekmuseum Lingewaard wil de toegankelijkheid van cultuur- en natuurhistorisch erfgoed bevorderen. Niet in de letterlijke zin van het woord, maar door publicaties waarin de geschiedenis van het erfgoed en de betekenis ervan voor de streek wordt vastgelegd.